ZŁOTE  MLEKO – najsilniejsze remedium przeciwzapalne na infekcje

ZŁOTE MLEKO – najsilniejsze remedium przeciwzapalne na infekcje

Naturalne metody leczenia były znane już od dawnych lat. Czasem wystarczy pójść po rozum do głowy i zmienić styl życia, odżywiania się. Warto zachęcać wszystkich do zmian w swoim życiu – Z NIEWYOBRAŻALNĄ KORZYŚCIĄ DLA SAMYCH SIEBIE I INNYCH.

DLACZEGO AKURAT KURKUMA?

Czy czasem zastanawialiście się dlaczego w krajach indyjskich, nie ma aż tak wielkiej zachorowalności na raka? Odpowiedź jest prosta: ich kuchnia jest po brzegi wypełniona przyprawami, różnokolorowymi, przeróżnie smakującymi, aromatycznymi. Jest wśród nich jedna, która przeciwdziała wielu chorobom – KURKUMA.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles przeprowadzili badania, mające na celu przetestowanie kurkuminy (zawarta w kurkumie) jako skutecznego środka w walce z alzheimerem i demencją starczą. Wyniki zostały opublikowane w "American Journal of Geriatric Psychiatry":

„Dokładne działanie kurkuminy nie jest pewne, ale może wykazywać zdolności do zmniejszania stanu zapalnego mózgu, który odpowiada zarówno za chorobę Alzheimera, jak i za depresję.” - powiedział dr. Gary Small, dyrektor Oddziału Psychiatrii Wieku Podeszłego Uniwersytetu w Los Angeles.

Kurkuma to nic innego jak ostryż (długi, domowy), szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir.

Właśnie ta kurkuma daje specyficzną żółtawo-pomarańczową barwę potrawom curry, przygotowywanym już niema na całym świecie.

Właściwości zdrowotne kurkumy:

- kurkuma stosowana jako przyprawa, pobudza wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa także antybakteryjnie i rozkurczająco.

- kurkuma w pozytywny sposób wpływa na osoby cierpiące na dolegliwości trawienne, schorzenia wątroby czy trzustki.

- kurkuminę stosuje się  również w leczeniu infekcji na tle wirusowym (pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów, zapobiega powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych).

- kurkuma ma właściwości m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, oczyszczające czy tonizujące.

- aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy przez nasz organizm, najlepiej jest przyjmować ją razem z czarnym pieprzem oraz w obecności tłuszczu (dodatek czarnego pieprzu wyostrza subtelny smak napojów, zwiększa jednocześnie wyjątkowe właściwości kurkumy).

 

 

 

 

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE KURKUMY

100g sproszkowanej kurkumy zawiera:

- około 354 kcal.

węglowodany - około 65g/100g, przy stężeniu błonnika powyżej 30%.

- białka od 8 do 9 gramów,

- tłuszcz 10 gram (na porcję 100g).

- brak cholesterolu.

 

ODPORNOŚĆ DZIŚ

- dziś jesteśmy bombardowani coraz to nowszymi „odkryciami”, a to termiczne materiały na ubrania, a to inne super tkaniny i obuwie, a to jakiś rozgrzewający gadżet.

- nie wszyscy zwracają uwagę na hartowanie organizmu, łatwiej dać „syropki, które same wiedzą gdzie mają trafić- w jaki narząd”

- istnieją jeszcze lekarze, którzy nadużywają antybiotyków (nie mówię tu o sytuacjach, gdy jest to konieczne), nie polecając jakiegoś chociażby dobrego probiotyku osłonowego na żołądek.

- witaminę C, zaczynamy przyjmować, gdy już wystąpią obawy choroby – a nie zapobiegawczo.

- wracamy pomału do „ leczenia naszych babć”, gdy to zioła rosły swobodnie w ogródkach, pobliskich lasach. Używano smalcu do smarowania, w celu rozgrzania chorego organizmu.

Wypijano mleko z czosnkiem i miodem.

 

Korzystano również z  dobrodziejstw „złotego mleka”. Co to takiego?

Warto zamienić „gorący kubek witamin” z apteki, na rzecz tej mikstury.

Przez długie lata ludzi stosowali kurkumę tylko do barwienia potraw, głównie curry (ma piękną i intensywną żółtą barwę).

Kurkuma ma w sobie wyjątkowe składniki o właściwościach:

- kurkuma ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne,

- dodatkowo oczyszcza wątrobę i nerki, kurkuma leczy zapalenia stawów i generalnie je wzmacnia,

- pomagające usuwać toksyny z organizmu, usuwa z niego śluz. 

 

AŻEBY PRZYGOTOWAĆ SOBIE PYSZNE ZŁOTE MLEKO, NALEŻY NAJPIERW PRZYGOTOWAĆ PASTĘ KURKUMOWĄ

-  pasta kurkumowa może być dodana do „złotego mleka” jak również i do zup, sosów.

 

PASTA KURKUMOWA

Składniki:

- 3 łyżeczki kurkumy w proszku,

- ½ szklanki letniej wody (wody można dodać trochę więcej, niż pół szklanki, pasta będzie miała lżejszą konsystencję),

- opcjonalnie 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

- Wlewamy wodę do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kurkumę oraz czarny pieprz.

- Gotujemy ciągle mieszając, aż do powstania gęstej pasty.

- Lekkie gotowanie się musi trwać co najmniej 7-8 minut.

- W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jest zbyt rzadka dodaj więcej kurkumy.

- Należy bacznie obserwować pastę, aby masa nie przypaliła się!

- Gotowa pasta powinna być gęsta – coś w konsystencji budyniu.

- Gotową pastę przekładamy do szklanego pojemnika i przechowujemy w lodówce.

Ważne:

- tak przygotowana pasta może być przechowywana w lodówce do góra 3 tygodni, potem jest niezdatna do użytku (w smaku, daje metaliczny posmak),

- pastę  przechowujemy w szklanym pojemniku,

- warto dodać do pasty szczyptę czarnego pieprzu – ważne składniki będą lepiej się przyswajać.

 

MAJĄC GOTOWĄ PASTĘ, MOŻEMY PRZYSTĄPIĆ DO WYKONANIA ZŁOTEGO MLEKA

Złote mleko ma właściwości wzmacniające, przeciwzapalne i przeciwdepresyjne. Jeśli dodamy jeszcze imbir, mamy doskonały napój rozgrzewający, idealny na wyziębienie organizmu.

Potrzebne składniki:

- 1 łyżeczka pasty z kurkumy,

- 1 szklanka mleka (można użyć również mleka roślinnego)

- 1 łyżeczka  masła klarowanego lub oleju migdałowego

- jasny miód w ilości takiej, aby poprawić sobie smak napoju,

- opcjonalnie: imbir, cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej.

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz miodu, jeśli go używamy) przekładamy do rondelka. Podgrzewamy tak długo na małym ogniu, aż napój będzie bardzo ciepły (zwykle kilka minut), ale pilnujemy, żeby nie doprowadzić do zagotowania!

Na koniec dodajemy miód, jak wywar lekko przestygnie. I już gotowe,

smacznego!

Produkty powiązane

Kurkuma i czarny pieprz 60 kapsułek

kurkuma-150g

HERBATKA Z KURKUMĄ EKO 25x2,0g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *