ZAKWAS Z BURAKA – NA OCZYSZCZENIE + PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

ZAKWAS Z BURAKA – NA OCZYSZCZENIE + PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

ZAKWAS Z BURAKA - NA OCZYSZCZENIE + PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

BURAK NA JĘZYKACH:

- po angielsku: Beetroot lub Beet,

- po francusku: Betterave,

- po niemiecku: Rote bete lub Rote rübe,

- po hiszpańsku: Remolacha.

To ile czerwonych buraków i w jakiej formie (sok, ugotowane) powinniśmy spożywać, żeby ich prozdrowotne właściwości na nasz działały? – to zagadka dla każdego.

Burak czerwony jest częstym warzywem goszczącym na naszych stołach podczas obiadu, czy to zupa, czy podpiekane, czy gotowane.

Mało kto wie, ile dobroci jest skrytej pod czerwoną skórką tego warzywa.

Burak to znakomite źródło żelaza (w szczególności dla osób z anemią), kwasu foliowego, obniża ciśnienie, pomaga przy przeziębieniu i oczyszcza organizm.

Właściwości odżywcze i lecznicze buraka poznano już 4000  lat temu, nad Morzem Śródziemnym.

 

KILKA SŁÓW O BURAKU:

BURAK NA UKŁAD KRWIONOŚNY:

- jest doskonałym środkiem krwiotwórczym,

- wpływa na obniżenie stanu anemii,

- barwniki zawarte w buraku należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki,

- kwas foliowy zawarty w burakach wspomaga prawidłowy rozwój płodu,

- dodatkowo kwas foliowy też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca.

BURAKI W CUKRZYCY:

- buraki w szczególności przetworzone, zawierają sporą ilość cukrów i węglowodanów, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny je jeść w bardzo małej ilości albo najlepiej nie jeść ich wcale (indeks glikemiczny buraków jest wysoki, IG = 64)),

- natomiast kobiety w ciąży i małe dzieci – czyli grupa najbardziej narażona na niedobory kwasu foliowego i anemię - potrawy z buraków są nak najbardziej wskazane (są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100g).

BURAKI NA MENOPAUZĘ:

- zmniejszają zachorowalność na osteoporozę,

- łagodzą przykre dolegliwości przekwitania: dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE I WITAMINY W BURAKACH (100g):

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna - 43/44 kcal

Białko ogółem - 1.61/1.68 g

Tłuszcz - 0.17/0.18 g

Węglowodany - 9.56/9.96 g (w tym cukry proste 6.76/7.96)

Błonnik - 2.8/2.0 g

Witaminy

Witamina C – 4.9/3.6 mg

Tiamina – 0.031/0.027 mg

Ryboflawina – 0.040/0.040 mg

Niacyna - 0.334/0.331 mg

Witamina B6 - 0.067/0.067 mg

Kwas foliowy -  109/80 µg

Witamina A – 33/35 IU

Witamina E – 0.04/0.04 mg

Witamina K - 0.2/0.2 µg

Minerały

Wapń – 16/16 mg

Żelazo - 0.80/0.79 mg

Magnez - 23/23 mg

Fosfor - 40/38 mg

Potas - 325/305 mg

Sód – 78/77 mg

Cynk - 0.35/0.35 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

BURAK WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Dzięki zawartości witamin i minerałów buraki:

- czerwony kolor buraki zawdzięczają betaninie (rodzaj antyoksydantów)

- wpływają na obniżenie ciśnienia krwi,

- dzięki zawartości przeciwutleniaczy wykazują działanie antynowotworowe,

- działają odkrztuśnie,

- działają krwiotwórczo i są pomocne w leczeniu niedokrwistości (dzięki zawartości kobaltu),

- pomagają wzmocnić organizmu, działają na wirusy i infekcje bakteryjne,

- są mocno zasadotwórcze, to znaczy, że wpływają na odkwaszenie organizmu, pomagają przywrócić właściwą równowagę kwasowo-zasadową,

- potrafią dodać energii i poprawić nastrój,

- dzięki zawartości kwasu foliowego - zapobiegają wadom rozwojowym płodu,

- remedium na przeziębienia i infekcje w okresie jesienno-zimowym.

JAK SPOŻYWAĆ BURAKI – DLA NAS NAJLEPSZY SPOSÓB:

- najlepiej nie gotować buraków, tracą one w wodzie najcenniejsze składniki, chyba że w zupie,

- najwięcej swoich składników zachowują, gdy są upieczone w skórce, i obrane dopiero przed jedzeniem,

- korzystne jest picie soku z surowych buraków, robienie zakwasów buraczanych.

Warto przygotować sobie zakwas buraczany. Jest bardzo zdrowy, wzmacnia krew i podnosi odporność.
DLACZEGO?:

- duża zawartość: potasu, żelaza, kwasu foliowego, betainy, ryboflawiny, błonnika, boru oraz witamin C i B6,

- łagodzi stany zapalne,

-  wykazuje właściwości przeciwutleniające,

- przeciwdziała anemii,

- wzmacnia odporność,
- reguluje ciśnienie krwi,

- reguluje trawienie.

W JAKI SPOSÓB ZROBIĆ PROZDROWOTNY ZAKWAS BURACZANY?

Składniki:

- buraki ok.1 kg

- czosnek, kilka ząbków,

- przegotowana woda, ok. 1 litra, może być potrzebne trochę więcej (ważne żeby buraki były całe przykryte),

- 2 listki laurowe,

- 4 ziarna ziela angielskiego,

- 1 płaska łyżka soli kamiennej

- 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie myjemy (najlepiej gąbką), bardzo cienko obieramy, kroimy w grubszą kostkę, plastry, ważne żeby wszystkie miały taką sama wielkość.
  2. Naczyniu kamiennym (leżeli ktoś nie posiada, może być większy słój) – wcześniej wyparzamy wrzącą wodą, dla pewności aby było czyste.
  3. Wszystkie pokrojone buraki układamy ciasno w naczyniu/słoju.
  4. Obrany czosnek kroimy na połówki. Razem z ziele angielskim i liśćmi laurowymi wciskamy pomiędzy buraki.
  5. Wodę mieszamy z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty), mieszamy aż do rozpuszczenia soki.
  6. Gotowa zalewą zalewamy buraki. Ważne, żeby były w całości przykryte zalewą.
  7. Naczynie/słój przykrywamy gazą (pieluchą tetrową), przytrzymując ją gumką lub sznurkiem.
  8. Odstawiamy w ciepłe miejsce w kuchni na ok. 6 dni. Ważne, żeby nie stało w przeciągu.

Im cieplejsze miejsce, tym okres kiszenia krótszy.

 

Warto zajrzeć do naczynia raz dziennie, skontrolować, czy nie pojawiła się  piana (zbieramy ja łyżką cedzakową), a całość mieszamy.

Gotowy do spożycia zakwas ma barwę ciemno czerwoną.

Po tych 6 dniach należy zakwas przecedzić przez sito wyłożone gazą. Przelewamy do czystego wyparzonego słoika bądź butelki, i przechowujemy w lodówce nawet do kilku tygodni.

Pijemy dwa razy dziennie po pół szklanki każdego dnia.

Podczas przebiegania fermentacji wytwarza się duża ilość witamin (głównie witaminy C), a także wytwarzany jest wtedy kwas mlekowy, który sprawia, że zakwas buraczany staje się probiotykiem.

KIEDY I KTO POWINIEN PIĆ ZAKWAS BURACZANY?:

Pijemy dwa razy dziennie po pół szklanki każdego dnia.

- osoby będące na diecie dr Dąbrowskiej – to podstawa,

- osoby żyjące w stresie, z problemami trawiennymi bądź zdrowotnymi, gdy masz anemię czy po prostu chcesz profilaktycznie zadbać o zdrowie swoje i najbliższych.

Produkty powiązane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *