SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO? + przepis, właściwości

SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO? + przepis, właściwości

Pogoda nie rozpieszcza, raz słońce i upały, raz deszcz i ochłodzenie. Czy jest jakiś napój łączący takie skrajne pogody?

Syrop z kwiatów bzu czarnego.

Warto mieć go zawsze pod ręką. Jest idealny na przeziębienie i wzmacnianie organizmu osłabionego chorobą. Jest również idealny do przygotowania orzeźwiającego napoju w letnie upały. Należy tylko rozcieńczyć go z wodą i z dodatkiem kostek lodu podawać dla ochłody. Można dodać go również do herbaty, czy koktajli.

JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MA TAKI SYROP?:

- NIE!!! jemy kwiatów i owoców czarnego bzu nie poddanych obróbce termicznej bądź suszeniu. Surowe owoce i kwiaty zawierają szkodliwe związki, które mogą szybko się zneutralizować dzięki obróbce termicznej i suszeniu,

- syrop ma unikalny smak, wspiera zdrowie, jest świetnym dodatkiem do deserów, napojów, ,

- naturalnie wzmacnia organizm i jest naturalnym lekiem przeciwwirusowym,

- zawierają: witaminy i minerały, beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. Poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk, flawonoidy i kwasy fenylowe, garbniki oraz pektyny,

- chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, wzmacniają odporność organizmu, działają wykrztuśnie i napotnie.

JAK PRZYGOTOWAĆ SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO?

Przygotowanie:

  1. Kwiaty zbieramy w porze porannej lub do południa, mają wtedy najbardziej intensywny zapach, i możemy najwięcej z nich „wyciągnąć” dobroci. Wybieramy suchy i słoneczny dzień, miejsca dalekie od ulic i dróg.
  2. Zebrane kwiaty (ilość: garnek 5 litrowy luźno wrzuconych kwiatów) rozkładamy luźno na płachcie, na ok. godzinę. To jest czas na ucieczkę małych kolatorów: biedronek, żuczków, mrówki, inne żyjątka.
  3. Po tym czasie odcinamy ogonki, grubsze łodygi, wyrzucamy uschłe części.
  4. Przygotowujemy zalewę – podstawę syropu: 1,5kg cukru, 1,5l wody, sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn.
  5. Zagotowujemy zalewę, i zalewamy kwiaty czarnego bzu w garnku.
  6. Pozostawiamy do ostygnięcia, często mieszamy.
  7. Po ostygnięciu wstawiamy garnek do lodówki na 4-5 dni. Mieszamy 2-3 razy dziennie.
  8. Po tych kilku dniach przecedzamy przez gęstą gazę, wyciskamy ręcznie kwiaty, co do ostatniej kropli.
  9. Zagotowujemy (zagotować, czyli doprowadzić do wrzenia. Nie powinno się go gotować – to oczywiste. Musi być po prostu gorący, aby zakrętki chwyciły).
  10. Przelewamy do wyparzonych uprzednio słoików. Ustawiamy dnem do góry.
  11. Jeśli pewności, jeżeli wiemy że będziemy przechowywać długo nasz syrop, możemy krótko pasteryzować słoiki.

FOTORELACJA Z PRZYGOTOWYWANIA:

 

 

 

 

 

Produkty powiązane

 

Kwiat bzu czarnego herbatka ekologiczna 50g Dary Natury

Owoc bzu czarnego 50g

Syrop z czarnego bzu 250 ml

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *