OLEJ Z NASION MARCHWI – cenny dla skóry

OLEJ Z NASION MARCHWI – cenny dla skóry

Marchewkę nie tylko chrupiemy!

Posiada ona również wiele ukrytych pod swoją skórką właściwości odżywczych. Dlatego jest ceniona w kosmetyce. Olej pozyskiwany z nasion marchwi jest cennym kosmetykiem naturalnym pozwalającym spowolnić procesy starzenia się skóry. Lepiej ją również chroni przed szkodliwymi promieniami słonecznymi. Dostępne na rynku oleje, stanowią macerat na bazie oleju słonecznikowego – który również jest pożyteczny dla skóry.

CZYM JEST OLEJ Z NASION MARCHWI?

Olej z nasion marchwi (łac. Daucus carota), rodzaj maceratu, jest barwy jasnożółtej bądź  pomarańczowo-brązowej (wskazująca na znaczne ilości beta-karotenu). Najwyższej jakości macerat otrzymywany w wyniku maceracji korzenia marchwi w zimnotłoczonym oleju słonecznikowym bio /1:3/.

Taki olej zawiera: kwasy tłuszczowe, m.in. kwas stearynowy, linolowy oraz palmitynowy; karotol, karoten, luteolina; minerały, beta-karoten, jak również wysoka zawartość przeciwutleniaczy oraz witaminy: A, B, C, E i F. powszechnie stosowany jest jako naturalny samoopalacz. zwiększa elastyczność skóry, wygładza ją i pielęgnuje. odpowiedni do każdego rodzaju cery, szczególnie suchej, dojrzałej i łuszczącej się.

 

 

 

 

KIEDY I W JAKICH SYTUACJACH POWINNIŚMY SIĘGNĄĆ PO OLEJ Z NASION MARCHWI?

  1. Gdy nasza skóra jest odwodniona, gdy mamy uszkodzoną barierę lipidową naskórka.  
  2. Gdy nasza skóra jest sucha, jak również tłusta, zrogowaciała, zniszczona słońcem, wymagająca głębokiego nawilżenia.
  3. Gdy mamy skórę ze skłonnością do podrażnień, łuszczącej się, często ściągniętej po umyciu, nawet można powiedzieć skóry atopowej, przy egzemach i dermatozach.
  4. Skóra podrażniona i wysuszona kuracjami złuszczającymi/pillingami np. po zabiegach z kwasami lub antytradzikowymi podczas stosowania retinoidów, w tym retinolu.
  5. Skóra uszkodzona, popękana, wymagająca gojenia i regeneracji.
  6. Skóra poraniona, w bliznach wymagających gojenia, również po oparzeniach i po opalaniu.
  7. Gdy mamy skórę dojrzałą, z widocznymi zmarszczkami, o zmniejszonej elastyczności, zniszczonej.
  8. Skóra wysuszona w okolicach oczu.
  9. Gdy mamy wysuszoną skórę głowy, możemy stosować olej jako wcierkę, jak wcierać w końcówki włosów.
  10. Olej z nasiona marchwi jest wskazany do pielęgnacji dłoni i paznokci zniszczonych, pękających.

 

W JAKI SPOSÓB STOSUJEMY OLEJ Z NASIONA MARCHWI?

Wskazane jest użycie olejku nośnikowego najkorzystniejszego dla danej skóry (indywidualna tolerancja na kosmetyki). Przykładowo: olej z kiełków pszenicy może wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na pszenicę, a olej laurowy u osób uczulonych na wawrzyn szlachetny.

Sposób użytkowania:

DO MASAŻU: 10-15 kropli oleju najlepiej połączyć z naturalnym olejkiem eterycznym, a następnie kolistymi ruchami dłoni masować ciało. Do masażu warto używać naturalnych olei ponieważ nie zatykają porów skóry.

DO KĄPIELI: 5-10 kropli oleju wlać do wanny wypełnionej 1/3 wody ciepłej i czystej/ bez dodatków żadnych płynów i innych środków pianotwórczych. Należy starannie rozprowadzić olej po powierzchni wody. Można także dodać 3-5 kropli naturalnego olejku eterycznego.

DO PIELĘGNACJI SKÓRY: olej jest bardzo wydajny, dlatego wystarczy małą jego ilość nanieść na skórę i delikatnie rozmasować. Naturalne oleje są doskonałe przy stanach zapalnych oraz przy rozstępach skóry.  

DO PIELĘGNACJI TWARZY: olejek z nasion marchwi można aplikować na twarz, najlepiej w stężeniu 10-15 % wraz z innym olejem bazowym, np. olejem z gorzkich migdałów, jojoba czy arganowym – idealnie sprawdza się w przypadku szczególnie jasnej cery.

Uwaga!

Produkt nie zawiera konserwantów, barwników i parabenów.

Pojemność 50ml

Skład: 20% macerat z nasion marchwi.

Producent:

ETJA S.C.

ul. Łęczycka 29

82-300 Elbląg

Produkty powiązane

Olej arganowy BIO 50ml. ETJA

Olej z Nasion Marchwi 50ml ETJA

Olej Jojoba Gold BIO 50ml ETJA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *