OLEJ RYCYNOWY – CO MUSISZ O NIM WIEDZIEĆ

OLEJ RYCYNOWY – CO MUSISZ O NIM WIEDZIEĆ

NAJTAŃSZE I SPRAWDZONE PANACEUM NA ZDROWIE I PIĘKNO

Olejek rycynowy, olejek rącznikowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) pozyskiwany jest z nasion rośliny rącznik pospolity. W Polsce jest ona rośliną jednoroczną. Olej jest pozyskiwany metoda tłoczenia na zimno i wygotowywania wodą. Ma dość   gęsta konsystencję, w kolorze jasnożółtego bądź jest bezbarwny.

Ogromnym plusem jest fakt, że olejek jest łatwo dostępny oraz można go kupić już za kilka złoty.

 GDZIE OLEJ RYCYNOWY JEST WYKORZYSTYWANY?

- PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Olej rycynowy w przemyśle spożywczym znalazł zastosowanie jako dodatek do żywności, środków aromatyzujących oraz słodyczy.

- PRZEMYSŁ CHEMICZNY
Olej rycynowy i pochodne z nim związane są często wykorzystywane w produkcji mydeł, smarów, płynów hydraulicznych i hamulcowych, farb, farb drukarskich, odpornych na zimno tworzyw sztucznych, wosków i past, nylonu, farmaceutyków i perfum.

- PRZEMYSŁ KOSMETYCZNY (w maściach, perfumach)

Od starożytności olej rycynowy był używany jako środek przeczyszczający (również w przypadku zwierząt).

Wykorzystuje się olejek rycynowy na powierzchnię całek skóry: na skórę, na włosy, na brwi, na rzęsy, na twarz, na trądzik, na paznokcie, na stopy.

JAKIE ZALETY MA OLEJEK RYCYNOWY?

Stosowany jest do produkcji kosmetyków, mydeł, olejków do masażu, gdyż wykazuje działanie:

- przeciwzapalnie,

- przeciwbakteryjne,

- silnie nawilżające (z uwagi, że ma dość gęstą konsystencję, należy go używać w minimalnych ilościach na skórę, może zatykać pory). 

JAK MOŻEMY OLEJEK RYCYNOWY WYKORZYSTAĆ?

NA SKÓRĘ

Olejek rycynowy ma właściwości antybakteryjne i nawilżające. Sprawdza się w takich dolegliwościach jak:

- oparzenia słoneczne,

- trądzik,

- kurzajki,

- infekcje grzybicze i drożdżakowe.

W jaki sposób stosować ten olejek na problemy skórne?

Wacikiem kosmetycznym nasączonym olejkiem rycynowym przecieramy zmiany skórne. Pozostawiamy olejek na skórze. Pozwalamy mu w spokoju działać. Dopiero po godzinie można umyć skórę pod bieżącą wodą. Zalecane jest używanie olejku rycynowego rano i wieczorem, wspomaga to szybsze gojenie ran. Polecana jest w szczególności przy nasilonym trądziku, w takim wypadku warto olejek pozostawić na skórze na noc.

Olejek rycynowy wpływa na przedłużenie młodości skóry. Dodatkowo zmiękcza skórę i nawilża ją. Z łatwością wnika głęboko w skórę, wpływa na produkcję kolagenu i elastyny, odpowiada za jędrność i elastyczność skóry. A dzięki temu opóźnia proces powstawania zmarszczek, a dodatkowo spłyca zmarszczki mimiczne.

NA WŁOSY

Podstawowe problemy związane z włosami chyba każdego rodzaju, to:

- nadmierna suchość i łamliwość włosów,

- szybko powstający łupież,

- ogólne osłabienie i wypadanie,

- osłabienie i brak witamin wpływa również na rozdwajanie się końcówek włosów.

W jaki sposób stosować ten olejek na problemy związane z włosami?

Olejku rycynowego nie stosuje się bezpośrednio na skórę głowy, warto rozmieszać  go z olejek kokosowym (olej kokosowy jest bezwonny) bądź z olejek migdałowym (przyjemny, migdałowy zapach). Tak powstałą mieszaninę można wcierać w skórę głowy, delikatnie masując skórę głowy. Delikatny masaż pobudza krążenie krwi, dzięki temu mieszki włosowe są lepiej odżywione, następuje powolny porost włosów. Włosy w ten sposób traktowane stają się silniejsze, i bardziej nawilżone. Przybierają również ciemniejszy odcień.

NA BRWI, RZĘSY

Stosowanie olejku rycynowego pozwoli nam na uzyskanie gęstych, grubych brwi, bardzo modnych chyba każdego roku. Aby uzyskać taki efekt należy codziennie wcierać ruchem masującym olejek w brwi i pozostawić na pół godziny.

Stosując olejek na rzęsy wpływamy na ich znaczny porost. Działa wtedy jak dobra odżywka, i jest znacznie tańsza niż te z drogerii.

NA TWARZ

Olejek rycynowy sprawdzi się również doskonale w codziennym czyszczeniu twarzy. Warto rozmieszać olejek z innym olejem np. lnianym, z pestek winogron. Dopiero w takiej formie stosujemy na twarz: można zmywać makijaż. W celu zmycia olejku, po nałożeniu mieszaniny olejku rycynowego i innego na twarz, można przyłożyć wilgotny ręcznik, a olej z łatwością zejdzie wraz z zanieczyszczeniami.

NA TRĄDZIK

Olejek rycynowy jest polecany na problemy skórne związane z trądzikiem. Dzięki niemu dokładnie jesteśmy w stanie oczyścić twarz z wszelkich zarazków i bakterii – bo to właśnie przez nie tworzą się wypryski i pryszcze. Olejek może być stosowany na skórę wrażliwą i skłonną do podrażnień.

NA PAZNOKCIE

Zniszczone, osłabione paznokcie, rozdwajające się, za dużo malowania, manicure – na pomoc przychodzi olejek rycynowy.

Najlepiej, żeby na paznokcie nałożyć waciki nasączone olejkiem rycynowym, następnie na to założyć bawełniane rękawiczki. Warto posiedzieć w spokoju przynajmniej pół godziny. Po tym czasie nasze paznokcie są idealnie nawilżone, stają się mocniejsze, mają zdrowszy wygląd i kolor.

NA STOPY

Jeżeli dokuczają ci kalusy (martwy, zrogowaciały naskórek) – olejek rycynowy pomoże ci uwolnić twoje stopy. Musimy tylko szmatkę nawilżoną olejkiem zaaplikować bezpośrednio na zmienione miejsca na stopach. Następnie stopy owijamy bandażem elastycznym, i zakładamy skarpetki.

Dobrze jest przeprowadzić ten zabieg na noc, wówczas mamy pewność że nie będziemy chodzić, wszystko dokładnie się wchłonie, a rano wstaniemy z miękkim naskórkiem, który możemy zetrzeć pumeksem.

Produkty powiązane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *