Odżywianie

D jak DOBROCZYNNA WITAMINA SŁOŃCA

D jak DOBROCZYNNA WITAMINA SŁOŃCA

Dlaczego jedni ludzie są śniadzi, inny mają jaśniejszy kolor skory, a inni ciemniejszy? Do czego nam właściwie potrzebne są promienie słoneczne? Czy tylko do pięknej opalenizny? Na te i inne pytania poszukajmy odpowiedzi. Witamina D3 powstaje w naszym naskórku dzięki działaniu promieniowania ultrafioletowego B, które emituje słońce. Są różne pasma promieniowania UV i nie każde […]

SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO? + przepis, właściwości

SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO? + przepis, właściwości

Pogoda nie rozpieszcza, raz słońce i upały, raz deszcz i ochłodzenie. Czy jest jakiś napój łączący takie skrajne pogody? Syrop z kwiatów bzu czarnego. Warto mieć go zawsze pod ręką. Jest idealny na przeziębienie i wzmacnianie organizmu osłabionego chorobą. Jest również idealny do przygotowania orzeźwiającego napoju w letnie upały. Należy tylko rozcieńczyć go z wodą […]

NUTELLA – (NIE) ZDROWE ŚNIADANIE! – czyli o produkcie, który traci wiarygodność

NUTELLA – (NIE) ZDROWE ŚNIADANIE! – czyli o produkcie, który traci wiarygodność

Kto z nas nie ma chęci spałaszować słoiczka słodkiej, czekoladowej nutelli? Idealna do naleśników, na kanapkę, na tosty, do muffinek, do ciasteczek. A w szczególności nasze pociechy… Może nie jest najtańsza, ale niektórzy uważając, że jej smak jest nie do podrobienia. Producenci wmawiają nam, że ten wybór jest idealny na śniadanie. Każdy pamięta reklamę: chrupiący […]

JADALNY OGRÓD KWIATOWY – czyli, jakie kwiaty można zjadać a jakie nie + kilka przepisów na kwiaty

JADALNY OGRÓD KWIATOWY – czyli, jakie kwiaty można zjadać a jakie nie + kilka przepisów na kwiaty

Kwiaty, tak jak wszystko w przyrodzie, ma swój wyjątkowy smak. Nie bez przyczyny pszczoły korzystają z odwiedzin w kielichach przeróżnych miododajnych kwiatów. One wiedzą co dobre! My również możemy z takiej wiedzy skorzystać. Można zakochać się w smaku kwiatów, ich zapachu… Jeśli chcecie zagłębić się (nie tylko nosem), w pyszny świat kwiatów, zapraszam do lektury. […]

KOMU TALERZ ZUPY?

KOMU TALERZ ZUPY?

Kto z nas lubi zupy, ręka w górę? Oczywiście, czasem są jakieś koniecznie przez nas znienawidzone zupy. Ale może po jakimś czasie potrafimy się do nich przekonać. Jedno jest pewne, zupy mogą i są bardzo pożywne, sycące, rozgrzewające. Trzeba spojrzeć w prawdzie w oczy nie każdy  w dzisiejszych czasach jest nauczony jeść zupy albo po […]

MIESZANKA WZMACNIAJĄCA ORGANIZM

MIESZANKA WZMACNIAJĄCA ORGANIZM

Organizm podczas chorób traci odporność. Warto wzmocnić go stosując taką miksturę: Po 100g: – orzechów włoskich (znajduje się w nich witamina B6, która wzmacnia funkcje obronne organizmu. Dodatkowo obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi, dzięki temu poprawia się elastyczność naczyń krwionośnych i przepływ krwi będzie łatwiejszy. Zmniejszy się ryzyko zakrzepów), – moreli (wpływają pozytywnie na […]

ZAKWAS Z BURAKA – NA OCZYSZCZENIE + PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

ZAKWAS Z BURAKA – NA OCZYSZCZENIE + PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

ZAKWAS Z BURAKA – NA OCZYSZCZENIE + PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY BURAK NA JĘZYKACH: – po angielsku: Beetroot lub Beet, – po francusku: Betterave, – po niemiecku: Rote bete lub Rote rübe, – po hiszpańsku: Remolacha. To ile czerwonych buraków i w jakiej formie (sok, ugotowane) powinniśmy spożywać, żeby ich prozdrowotne właściwości na nasz działały? […]

WYPIJAJ TĘ MIKSTURĘ CODZIENNIE PRZED SNEM – OCZYŚCISZ JELITA!

WYPIJAJ TĘ MIKSTURĘ CODZIENNIE PRZED SNEM – OCZYŚCISZ JELITA!

Jelita (cienkie i grube) w organizmie ludzkim odgrywają znaczącą rolę. Zajmują właściwie całość dolnej jamy brzusznej. Jelito cienkie jest najdłuższe, jego długość to ok. 4-6 metrów. Położone między żołądkiem a jelitem grubym. Natomiast jelito grube mierzy sobie ok. 1,5 metra. To ono ma charakterystyczna budowę, ponieważ jego ścianki są bardzo pofałdowane i pozagłębiane. To w […]

ZWALCZ UCIĄŻLIWY KASZEL, PRZEZIĘBIENIE I BÓL STAWÓW – PROSTY SPOSÓB NASZYCH BABĆ+ PRZEPIS

ZWALCZ UCIĄŻLIWY KASZEL, PRZEZIĘBIENIE I BÓL STAWÓW – PROSTY SPOSÓB NASZYCH BABĆ+ PRZEPIS

Dawniej, na wsiach często obok kur biegały beztrosko gęsi. Mięsko do zjedzenia, pióra na poduszki, jajka, ale też tłuszczyk do przetopienia na smalec. Takim sposobem nasi przodkowie się leczyli. Stare ludowe metody. Dziś, gdy chemia jest wszędzie, staramy się w jakiś sposób powrócić do tych starych dobrych metod. TROCHĘ HISTORII O SMALCU GĘSIM W publikacji […]

ZAKWASZENIE ORGANIZMU? – czyli o pieprzu ziołowym odkwaszającym+ przepis

ZAKWASZENIE ORGANIZMU? – czyli o pieprzu ziołowym odkwaszającym+ przepis

Zakwaszenie organizmu to zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (podwyższone pH w organizmie. Prawidłowe pH wynosi 7,35-7,45). Jakie cechy wykazuje zakwaszony organizm? – chroniczne zmęczenie, – osłabiona odporność, – często i przez długi czas podkrążone oczy, – wystający brzuch, – obfitość tkanki tłuszczowej, – nadwaga oraz napady wilczego głodu i nagły głód na słodycze, – bóle […]