Odżywianie

Podstawowe przetwory z surowców zielarskich

Podstawowe przetwory z surowców zielarskich

Zioła od dawnych czasów były używane do łagodzenia dolegliwości, na które cierpieli ówcześni ludzie. Zioła mogą działać podobnie jak lek (chociaż w niektórych przypadkach nie zawierzajmy ziołom swojego czy najbliższych życia), również mogą wywoływać skutki uboczne – należy uważnie obserwować swój organizm. Profilaktyczne zażywanie ziół, zapobieganie powstawaniu różnych dolegliwości i chorób lub skuteczne uzupełnienie leczenia. […]

Po co nam ten magnez?

Po co nam ten magnez?

Magnez jest nam potrzebny do życia, bardziej niż sądzimy. Chroni nasze serca przed chorobami, wpływa na uregulowanie krążenia. Poprawia koncentrację i pamięć, działa na nas uspokajająco, ma działanie antydepresyjne. Niby nic, ale czujesz, że coś wyprowadza cię z równowagi – warto najpierw sięgnąć po magnez (nie tylko w postaci suplementu, ale w szczególności ten, który […]

Słodki jak cukier

Słodki jak cukier

SŁODKI CUKIER Cukier potrafi uzależniać jak papierosy, alkohol. A co jest najgorsze – bardzo ciężko przed nim się skryć. Cukier jest wszędzie, często ukryty pod innymi nazwami, ale znajdziemy go w każdym produkcie… Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacowała, że przeciętny człowiek potrzebuje na co dzień ok. 6 łyżeczek cukru. Tymczasem większość z nas przekracza tę […]

Godny polecenia ocet jabłkowy

Godny polecenia ocet jabłkowy

Musimy połączyć zmiażdżone jabłka (lub zamiast nich cydr) z drożdżami, aby wywołać tym sposobem fermentację cukrów. Tak wytwarza się alkohol. Później należy dodać odpowiednie bakterie. To nie magiczna receptura lecz przepis na płyn, który pozwoli ci pozbyć się kilku bardzo ważnych problemów zdrowotnych.Tak powstaje kwas octowy. Ma on w sobie bakterie, enzymy i aminokwasy. Najlepszy […]

Piwo i grill – zdrowa para

Piwo i grill – zdrowa para

Zaczyna się sezon grillowy. Ten wpis dedykujemy wszystkim spragnionym przypiekania na ruszcie. Powszechnie wiadomo, że mięso poddawane obróbce termicznej na grillu, nie jest zdrowe. Wraz z pieczeniem przedostają się do niego rakotwórcze substancje. Można i warto temu zaradzić za pomocą prostego zabiegu, którym jest marynowanie piwem.Naukowcy od piwnej marynatyDobrze jeśli marynujesz potrawy kilka godzin przed […]

Prawdziwy cynamon

Prawdziwy cynamon

Codziennie otaczamy się rzeczami wyprodukowanymi w Chinach. Często są to liche produkty, imitujące te z wyższej pólki. Wyjątkiem nie jest cynamon. O ile ma się możliwosć, warto wybierać cynamon cejloński. Stosowany z powodzeniem od tysięcy lat. RóżniceCynamon cejloński, czyli Cinamomum Verum – cynamon prawdziwy, Pochodzący z Sri Lanki, ma szlachetniejszy smak od Cynamonu Cassia. O […]

Kawa zdrowia doda

Kawa zdrowia doda

Być może nie wyobrażasz sobie dobrego początku dnia bez filiżanki kawy. A może nie wyobrażasz sobie dnia z kawą. Dużo napisano o jej zgubnych właściwościach. Tak, czy inaczej, omówimy dziś zbawienne właściwości kawy, na przekór jej przeciwnikom.Kawa na przemianę materiiZacznijmy od tego, że napój ten korzystnie wpływa na przemianę materii. Dzięki niemu organizm szybciej spala […]

Zdrowie podane na talerzu

Zdrowie podane na talerzu

Jak żyć? – zastanawia się wiele osób. Nie doradzimy co robić we wszystkich aspektach życia, jednak możemy zasugerować jak być zdrowym. Bo zdrowie często jest warunkiem sukcesu na innych polach. Dużo zależy od aktywności fizycznej lecz jeszcze więcej od tego, co i jak spożywamy. Dzisiaj opowiemy ci o tym aspekcie funkcjonowania organizmu. Przedstawiamy swoiste abecadło […]

Ostropest plamisty – chwast na wagę złota.

Ostropest plamisty – chwast na wagę złota.

Mnóstwo wspaniałych roślin leczniczych rośnie wokół nas. Często zwalczamy to, co powinniśmy pielęgnować. Wyjątkiem nie jest zwykły oset. Chrońmy go, by on chronił nasze zdrowie.Naturalna odtrutkaNienajczystsze środowisko, przyjmowane tabletki, używki. Wszystko to sprawia, że nasz organizm jest każdego dnia zatruwany przez różne substancje. Z odsieczą przybywa oset, czyli ostropest plamisty. Wielu z nas postrzega go […]

Jagody Goji. Odchudzają i uzdrawiają

Jagody Goji. Odchudzają i uzdrawiają

Mają słodki smak, lekko pikantny, nieco zbliżony do żurawiny. Ich wygląd (oprócz czerwonego koloru) i konsystencja, mogą przywodzić na myśl rodzynki. Są skutecznym lekarstwem na wiele chorób. W Chinach były spożywane jako dodatek do herbaty, zjadane na surowo, a także pod postacią ekstraktów. Nie można się nimi jednak objadać bez umiaru, ze względu na ich […]

12