KRÓL WZMACNIACZY SMAKU czyli E621 (sól kwasu glutaminowego)

KRÓL WZMACNIACZY SMAKU czyli E621 (sól kwasu glutaminowego)

Czym jest glutaminian sodu? Jaka jest jego funkcja w żywieniu? Czy spożywanie go szkodzi dla zdrowia i hamuje spalanie tkanki tłuszczowej?

Czy zastanawialiście się, dlaczego zupka w proszku (np. pomidorowa, pieczarkowa) ma cudowny smak, chociaż że przeważnie nigdy nie stały nawet obok warzyw? Odpowiedzialny jest za to ulepszacz smaku.

Glutaminian soku został odkryty przez japońskiego naukowca Kikunae Ikeda, w 1908 roku. Na dziś dzień uważa się, że Umami jest piątym podstawowym smakiem oprócz słonego, kwaśnego, słodkiego i gorzkiego.

 

Glutaminian sodu jest dość kontrowersyjnym dodatkiem do żywności. Tyle opinii, co ludzi – chociaż raczej wszystkie są zgodne – jest niezdrowy!

 

Dodatek ten jest powszechnie stosowany w przemyśle żywieniowym. Według niektórych ludzi glutaminiam sodu jest odpowiedzialny za otyłość i otyłość chyba w każdym wieku.  Jedną ze składowych glutaminianu sodu jest kwas glutaminowy –  jest jednym z głównych neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym.

 

Niektóre z objawów, jakie wywołuje częste spożywanie glutaminianu sodu:

- nudności,

- częste bóle głowy i zawroty głowy,

- podrażnienie ścian żołądka

- zgaga,

- pocenia się,

- uczucie niepokoju.  

 

Dlaczego potrawa „naszpikowana” glutaminianem sodu jest dobra i chce się jeszcze jeść?

- oddziaływuje na zmysły, sprawia, że smakują nam produkty, których smak bez tego dodatku uznalibyśmy jako słaby.

 

Gdzie znajdziemy nawet śladowe ilości glutaminianu sodu? – odpowiedź: WSZĘDZIE!

- szczególnie w mocno przetworzonej żywności, i nie tylko chodzi tu o zupki chińskie typu instant,

- również w kostkach rosołowych, wszelkich daniach ze słoika, mieszankach przyprawowych, chipsach, koncentratach, gotowych pasztetach, panierkach do mięs, konserwach.

 

Czy glutaminian sodu ma znaczący wpływ na nasze zdrowie?

Oficjalne stanowisko zarówno amerykańskiego FDA (Food and Drug Administration: Agencja Żywności i Leków), jak i Unii Europejskiej jest takie, że glutaminian sodu jest bezpieczny dla zdrowia. Sam glutaminian występuje także naturalnie w wielu składnikach ludzkiej diety.

 

Czy możliwa jest żywność bez glutaminianu sodu?

Jest możliwa, oczywiście.

Możemy wybierać naturalne składniki, suszone zioła, susz warzywny; wywar warzywny bądź mięsny, gulasze, potrawy gotować – gotować długo i powoli, wtedy wydobędzie się z nich smak tak potrzebny nam na talerzu!

Zamiast wybierać „dania na szybko”, instant – poświęcić tą chwilkę dłużej na ugotowanie pysznych potraw.  

Produkty powiązane

Habanero żółte 20g Kapsaicyna

Przyprawa pomidorowo – czosnkowa z czarnuszką 40g Dary Natury

Kminek ziarno 60g Dary Natury

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *