Jak zrobić masło ziołowe w 3 minuty?

Jak zrobić masło ziołowe w 3 minuty?

Masło ziołowe jest doskonałym dodatkiem do potraw w naszej kuchni. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Jest idealne do smarowania pieczywa (szczególnie, gdy chcemy urozmaicić zwykłe kanapki czy grzanki), do ryb, do mięsa na grilla (nie tylko w sezonie letnim), do ziemniaków (też tych pieczonych w piekarniku, są wyborne…).

Przepis nie jest skomplikowany, łatwy, zajmuje tylko parę minut. I w gruncie rzeczy, można dodać do niego zioła, które się lubi – oczywiście nie w nadmiarze, żeby nie przesadzić z intensywnością smaku.

Składniki: 

  • 125g masła (tak naprawdę wszystko zależy od okazji, na którą te masło przygotowujemy. Na grilla raczej będziemy robić z większej ilości)
  • 3-5 łyżek posiekanych świeżych ziół (u nas to przykładowo są: drobny szczypiorek, koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek)
  • szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie, jeżeli ktoś woli bardziej słone)
  • dla przełamania koloru i dla kontrastu warto dodać kilka ziarenek czarnuszki (ok. 0,5 łyżeczki).

Sposób przygotowania:

  1. Masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki, łatwiej się zgniecie w nie zioła. Przekładamy do miseczki.
  2. Wybrane przez nas zioła drobno siekamy. Warto je posiekać nożem, są wtedy idealnie chrupiące. Można dla wygody i szybkości wszystko zblendować (powstały w blenderze sok, również można wlać do masła – będzie ono miało lekko zielony kolor).
  3.  Zioła wymieszać dokładnie z masłem.
  4.  Masę wyłożyć na folię spożywczą, albo na papier do pieczenia, i uformować wałek. Ciekawą opcją jest również, wyłożenie małych kokilek albo foremek babeczkowych w różnych kształtach folią spożywczą, i nałożenie do nich masy maślano-ziołowej.
  5. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało. Podajemy schłodzone.

1 składniki

2 pokrojone składniki

3 gotowe masło

4 gotowe masło ziołowe

5 gotowe masło ziołowe
5 gotowe masło ziołowe

Polecamy do zrobienia i życzymy smacznego!

Produkty powiązane

czarnuszka 200g

sól himalajska drobna 1000g

sól ziołowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *