Dlaczego warto spożywać chlorellę?

Dlaczego warto spożywać chlorellę?

CHLORELLA to mikroalga, która jest jednym z najbardziej cenionych produktów należących do superfuds. Pozyskiwana jest ze słodkich wód Dalekiego Wschodu. Jest nieco droższa od spiruliny ze względu na proces poprawiający strawialność jej twardych, zewnętrznych ścianek komórkowych. Ale zaraz przekonasz się, że warto jest posiadać ją w swojej kuchni ze względu na jej niesamowite właściwości zdrowotne.

Posiada ponad dwa razy więcej chlorofilu i kwasu nukleinowego niż inne algi np.spirulina czy sinica. Ale co to oznacza?

CHLOROFIL- to zielony barwnik, który zwiększa ilość krwi, jego cząsteczki są podobne do cząsteczek krwi dlatego jest świetnym remedium na anemię.

KWAS NUKLEINOWY- odpowiada za kierowanie odnową, wzrostem i naprawą komórek, czyli działa jak antyoksydant. Jego ilość zmniejsza się wraz z wiekiem dlatego, a jego niedobór prowadzi do przedwczesnego starzenia i osłabienia odporności. Niszczą go brak ćwiczeń, stres, zanieczyszczenia środowiska i nieprawidłowa dieta. Sprawa wydaję się chyba prosta, jeśli chcemy temu zapobiec, powinniśmy zaopatrzyć się w chlorellę. 

Dlaczego warto spożywać chlorellę? 

  • Działa pobudzająco na układ odpornościowy

Chlorella stymuluje działanie układu odpornościowego, poprzez korzystny wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego, która odpowiada za odporność organizmu.  

  • Oczyszcza organizm

Ściany komórkowe chlorelli wiążą metale ciężkie, pestycydy, pozostałości po lekach  i czynniki rakotwórcze oraz w bezpieczny sposób usuwają je z organizmu. Przyjęta przed spożywaniem alkoholu pomaga szybciej pozbyć się go z organizmu i neutralizuje kaca. Dodatkowo uzupełnia witaminy, które zostaną wypłukane przez alkohol.  

  • Działa, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, pobudza układ odpornościowy

Powstrzymuje rozrost bakterii,  beztlenowych drożdży i grzybów w układzie pokarmowym.

  • Usuwa nieprzyjemny zapach z ciała i jamy ustnej, leczy próchnicę zębów i infekcje dziąseł

W tym przypadku należy użyć chlorelli jako płukanki do ust lub wcierać proszek szczoteczką. Dodatkowo płukanki działają przeciwzapalnie na ból gardła, zapalenie dziąseł i ropotok.  

  • Posiada kwasy tłuszczowe omega 3 i kwas linolenowy.

Kwasy omega 3 zalecane są przy chorobach serca, obniżeniu odporności, w prawidłowym rozwoju mózgu i niedożywieniu. Przeciwdziałają odkładaniu się złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia zaburzeń krążenia, ale także pobudzają przepływ krwi w tkankach uszkodzonych w wyniku braku prawidłowego krążenia. 

  • Odmładza

Chlorella aktywizuje enzymy w kierunku wytwarzania witamin E, A i K.

Witamina A wspomaga wymianę komórek, co sprawia, żę skóra pozostaje gładka i świetlista, chroni ją przed promieniowaniem UV. Witamina E chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, nawilżą skórę całego ciała.

Witamina K wzmacnia naczynia krwionośne, co przyczynia się do zmniejszenia cieni pod oczami i zapobiega żylakom.

Dodatkowo posiada żelazo, które wzmacnia paznokcie, zapewnia zdrowe i lśniące  włosy.

  • Posiada CGF

CGF jest to czynnik wzrostu chlorelli, który:

  • poprawia procesy wzrostu u dzieci
  • utrzymuje zdrowie w późnym wieku
  • leczy urazy
  • inicjuje wzrost tam, gdzie został zatrzymany przez chorobę lub stan zwyrodnieniowy, w tym chorobę Alzheimera, rwę kulszową, ataki apopleksji, paraliż, stwardnienie rozsiane, nerwowość i inne zaburzenia nerwowe

Warto jednak zaznaczyć, iż  CGF pobudza prawidłowy wzrost ale nie stymuluje rozwoju procesu chorobowego np. narastania guzów.

  •  Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory

Ściany komórkowe chlorelli posiadają złożone polisacharydy, które działają przeciwnowotworowo. Zawierają również związki podobne to tych posiadanych przez bakterie, które wzmacniają odporność i chronią przed mutacjami. Jej korzystne działanie w kuracji przeciwnowotworowej zostało potwierdzone wieloma badaniami naukowymi.  Nie dopuszcza do przeniknięcia szkodliwego promieniowania UV, dlatego polecana jest podczas radioterapii. Ponadto przyspiesza regenerację wątroby i wspomaga jej prawidłowe funkcjonowanie.

  • Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi. Zalecana w cukrzycy, hipoglikemii czy depresji maniakalnej. Jest świetnym uzupełnieniem diety dla vegan i wegetarian. Wpływa na poprawę nastroju, ponieważ posiada amikokwas tryptofan, z którego produkowana jest serotonina, hormon radości i szczęścia.    

Dawkowanie:

  • dawka zapobiegawcza: 2-3g’
  • podczas choroby lub przy natężeniu stresu: 6-12g

Dla zabieganych poleca się chlorellę w tabletkach, jednakże w postaci proszku jest lepiej przyswajana. Wtedy najlepiej dodać ją do skoku, szejka, jogurtu czy wypić z wodą.

Zbyt duże dawki chlorelli mogą skutkować objawami detoksykacji, czyli procesu oczyszczenia organizmu. Może objawić się to wysypką czy wypryskami skórnymi. Osoby, które wcześniej prowadziły złą dietę mogą spodziewać się wzdęć, biegunki lub ociężałości z powodu dużej zawartości błonnika, aby tego uniknąć zaleca się stopniowo zwiększać dawkowanie chlorelli.

Jeśli spożyjesz 1 łyżkę stołową dziennie dostarczysz:

  • 100%* zalecanego dziennego spożycia witaminy A (beta-karotenu)
  • 49% zalecanego dziennego spożycia witaminy B2
  • 15% zalecanego dziennego spożycia witaminy B6
  • 11% zalecanego dziennego spożycia witaminy C
  • 32% zalecanego dziennego spożycia manganu
  • 100% zalecanego dziennego spożycia kwasu foliowego

Produkty powiązane

Kapilar 200 tabletek po 0,25g

CHLOROFIL W PŁYNIE 476ml

Chlorella 500 tabletek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *