7 NAJCENNIEJSZYCH ZIÓŁ, KTÓRE WARTO MIEĆ W SWOIM OGRÓDKU

7 NAJCENNIEJSZYCH ZIÓŁ, KTÓRE WARTO MIEĆ W SWOIM OGRÓDKU

Chcielibyście korzystać ze świeżych ziółek z własnej rabatki, od czego jednak zacząć?

Postaramy się podpowiedzieć…

Najprzyjemniej jest, gdy posiada się własną działkę bądź ogródek. Wtedy wystarczy rozejrzeć się po niej/nim i zaplanować, w którym miejscu możemy zasadzić roślinki zielone. W pobliżu kącika wypoczynkowego, wokół tarasu czy raczej pod oknami sypialni, by aromat ziół ułatwiał zasypianie i pozytywnie wpływał na samopoczucie?

A może warto zagospodarować większą przestrzeń na oddzielny ogródek ziołowy?

Zioła są dość łatwe w uprawie, więc jeśli można im zaoferować zaciszne, słoneczne miejsce (jeszcze osłonięte od wiatru), na glebie dość przepuszczalnej, żyznej – to nic nie stoi na przeszkodzie, by taki ogródek powstał.

Przydadzą się w kuchni, w domowej apteczce.

Wszelkie zioła w większości preferują łatwo nagrzewającą się, próchniczą glebę zawierająca wapń. Po posadzeniu roślinek warto użyźnić podłoże, dodając do ziemi dobrze wymieszaną warstwę kompostu. Nie należy się zniechęcać, gdy w ogrodzie mamy przewagę ziemi gliniastej, ciężkiej, podmokłej. Zawsze można zrobić podwyższone i umocnione rabaty i wypełnić je urodzajną ziemią.

 

W sezonie wystarczy zioła podlewać i usuwać chwasty. Jeśli rośliny dobrze się przyjmą, nie trzeba ich nawozić.

JAKIE ZIOŁA WYBRAĆ?

Zioła, które będziemy uprawiać zależą wyłącznie od naszych gustów smakowych.

Na początek warto postawić na zioła, które znamy i będziemy wiedzieli w jaki sposób wykorzystać – czyli zioła przyprawowe, takie jak:

MIĘTA

 

 

 

 

 

 

 

W sezonie warto miętą przyprawiać pyszne napoje, natomiast napary z mięty (remedium na problemy żołądkowo-jelitowe), można wykorzystać ja również do higieny jamy ustnej, do likierów, deserów, sosów, przyprawiania mięsa.

LEBIODKA/OREGANO

 

 

 

 

 

 

Oregano jest bardzo aromatyczną przyprawą i ma liczne właściwości lecznicze. Pasuje idealnie do dań z pomidorów, pizzy, spaghetti.

TYMIANEK

 

 

 

 

 

 

Wykazuje działanie wykrztuśne i przeciwzapalne, więc przyda się w czasie przeziębień. Sprawdzi się również do mięs, sosów, zup, serów.

CZĄBER

 

 

 

 

 

 

Jest idealny do dań ciężkostrawnych, do dań z fasoli, grochu, bobu, zup i marynat.

MELISA

 

 

 

 

 

 

 

Dzięki melisie będziemy (prawdopodobnie) oaza spokoju. Dodatkowo pozytywnie wpływa na żołądek.

BAZYLIA

 

 

 

 

 

 

 

Doskonale przyspiesza trawienie. Idealnie komponuje się z serami, twarożkiem, kiełbasą.

LAWENDA

 

 

 

 

 

 

Wypełni ogród cudownym aromatem i będzie niekwestionowaną ozdobą. Po wysuszeniu można wykorzystać pęczki lawendy do ozdobnych bukietów, albo do odstraszania moli z naszych szaf.

 

Produkty powiązane

Cząber

Lawenda

Bazylia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *